فِی المَائدةِ اثْنَتَا عَشرَةَ خَصْلَةً یَجِبُ عَلَى
کُلِّ مُسْلِمٍ أنْ یَعْرِفَهَا : أرْبَعٌ مِنْها فَرْضٌ ، وَ أرْبَعٌ
سُنَّةٌ ، وأرْبَعٌ تأدِیبٌ . فَأمَّا الفَرْضُ : فَالمَعْرِفَةُ ،
وَالرِّضَا ، وَالتَّسْمِیَةُ ، وَالشُّکْرُ . وَأمَّا السُّنَّةُ :
فَالوُضُوءُ قَبْلَ الطَّعَامِ ، والجُلُوسُ عَلَى الجَانِبِ الأیْسَرِ ،
والأکْلُ بِثَلاثِ أصَابِعَ . وَلَعْقُ الأصَابِعِ . وَأمّا التَّأدِیبُ :
فَالأکْلُ مِمَّا یَلِیکَ ، وَتَصْغِیرُ اللُّقْمَةِ ، وَتَجْوِیدُ
المَضْغِ ، وَقِلّةُ النّظَرِ فِی وُجُوهِ النّاسِ .
امام حسن علیه السلام : آداب سفره دوازده تاست که هر مسلمانى باید آنها
رابداند :
چهارتاى آنها واجب است ، چهار تا سنّت (مستحب) و چهار تا از باب
رعایت ادب مى باشد .
امّا آن چهارتا که واجبند : معرفت ، خشنودى ، نام خدا
بر زبان آوردن و شکرگزارى .
و آن چهار که سنّت است : دست شستن پیش از غذا
خوردن ، نشستن بر طرف چپ (بدن) ، خوردن با سه انگشت و لیسیدن انگشتها .
و
امّا آن چهار که از باب رعایت ادب مى باشد : خوردن از آنچه در جلوى توست ،
کوچک گرفتن لقمه ، خوب جویدن غذا و کمتر نگاه کردن به صورت مردم .
البحار : ۷۳ / ۳۰۵ / ۲۳